tekst weerwolf.jpg

weerwolf.jpg

WEERWOLVEN - LYCON

Een weerwolf of werewolf is een mythologische fantasiefiguur die vooral in de Europese folklore voorkomt.
Het gaat daarbij om een mens die 's nachts in een wolf verandert en mensen en dieren verslindt. De mythe van de weerwolf is onderwerp van talrijke horrorverhalen en -films.

Het geloof in weerwolven is verspreid over de hele wereld en net als bij de vampier is het hedendaagse beeld grotendeels bepaald door de vermaaksindustrie. Ze verschijnen in veel Gothic horror films en verhalen.

Een goedbekend kinderverhaaltje, waarin een soort weerwolf verschijnt, is Roodkapje.

In de meeste gevallen zijn weerwolven in hun wolfgedaante woeste monsters die dieren, mensen of lijken verscheuren vooraleer tot hun menselijke vorm terug te keren.

De transformatie van mens tot wolf vindt in de meeste verhalen plaats bij volle maan, hoewel hier ook geregeld op gevarieerd wordt.
Aan weerwolven wordt bovenmenselijke kracht en sterk ontwikkelde zintuigen toegeschreven. Van weerwolven werd geloofd dat zij na hun dood in vampieren veranderden.

Een van de oudst bekende verhalen is dat van Lycaon (Lycon / Lycan) uit de Griekse mythologie. Volgens een van de versies zou Lycaon door de oppergod Zeus in een wolf zijn veranderd toen hij Zeus een maaltijd van mensenvlees voorzette.

Zie ook:

Wolven
Vampieren

Sorteer op
  • allebedrijvenonline
  • Webwinkel Wijzer
  • zoeken org

Nieuws & akties

Mis niks: meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2024 WEBWINKEL EXOTIEK | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel