tekst voodoo.jpg
VOODOO

640px-Voodoo_altar_in_Tropenmuseum.jpg
Foto: Altaar met veel Christelijke elementen - Tropenmuseum, Amsterdam - fotograaf: Jeremy Burgin - Bron: Wikimedia commons

Voodoo (spreek uit als voedoe) is een Engels/Amerikaanse naam voor de Haïtiaanse religie, van de naam vodou (spreek uit als voedoe).
Het wordt tegenwoordig gebruikt voor alles wat met occulte religies te maken heeft en ook in Nederland als zodanig gebruikt en geschreven.
De naam voodoo is na 1932 algemeen bekend geworden door de eerste Amerikaanse horrorfilms met als basis de occulte religies in Amerika en in het bijzonder Haïti.

Offerrituelen spelen een centrale rol in het leven van een voodoogemeenschap en worden dagelijks kleine hoeveelheden voedsel, tabak of rum geofferd. Er worden speciaal voor dit doel gemaakte voorwerpen gebruikt zoals kalebassen, schalen en figuren van aardewerk. Deze worden niet alleen gebruikt om de geesten te voeden maar dienen tegelijkertijd ook als hun tijdelijke behuizing waardoor hun krachten gebruikt kunnen worden. Door te putten uit dit reservoir van krachten zou de mens zijn leven een gunstige wending kunnen geven.

Bij belangrijke voodooceremonies is een priester (soms houngan genoemd) aanwezig en wordt er gebruikgemaakt van muziek door middel van drie of vier trommels en kunnen dieren worden geofferd. Het is hierbij de bedoeling dat een geest gebruikmaakt van iemands lichaam om zo duidelijk te maken welke hij of zij is, waardoor de persoon in trance raakt of bezeten wordt.

Het meest bekende voorwerp is de voodoopop maar deze wordt in werkelijkheid niet veel gebruikt. Een voodoopop kan twee functies vervullen. Als afbeelding van de geest stelt het de god of geest voor waartoe gebeden wordt. De pop kan ook een bepaald persoon uitbeelden waarvoor genezing of een beter lot gevraagd wordt. Bij de magische rituelen van de voodoo zou iemand met een voodoopop kunnen worden vervloekt door de pop te verbranden, te doorboren of in een kistje te begraven

Sorteer op
 • Voodoo map wraak artikel
  Voodoo map wraak artikel

  Ruzie met iemand? Leef je agressie uit met dit voodoo plaatje. Lucht gegarandeerd op.
  Staat op het kaartje in het Duits: Jetz bis du verflucht
  Afmetingen: 7,4 x 21 cm

  (N.b. het is niet de bedoeling om dit al te serieus te nemen

  € 2,99
 • allebedrijvenonline
 • Webwinkel Wijzer
 • zoeken org

Nieuws & akties

Mis niks: meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2024 WEBWINKEL EXOTIEK | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel