800px-%22Cross%22_%283%29.jpg

KRUIZEN

Het Christelijke kruis, met of zonder een afbeelding van Christus, is het belangrijkste religieuze symbool van het Christendom. Een kruis met Christusfiguur is een kruisbeeld genoemd en het figuur wordt vaak aangeduid als het corpus (Latijn voor "lichaam").

De term Grieks kruis wijst een kruis met armen van gelijke lengte, zoals in een plusteken, terwijl de term Latijnse kruis een kruis aanduidt met een langwerpige aflopende arm. In de middeleeuwse periode zijn talrijke andere varianten ontwikkeld.

Christelijke kruisen worden veel gebruikt in kerken, bovenop kerkgebouwen, bij bijbels in persoonlijke sieraden, op hellingen en elders als een attest of ander symbool van het christendom. Kruisen zijn een vooraanstaande kenmerk van christelijke begraafplaatsen,

Rooms-katholieke, Anglicaanse en Lutherse afbeeldingen van het kruis zijn vaak kruisbeelden, om te benadrukken dat het Jezus is die belangrijk is, in plaats van het kruis in isolatie. Grote kruisbeelden zijn een vooraanstaande kenmerk van sommige Lutherse kerken, zoals geïllustreerd in het artikel Rood. Echter, sommige andere protestantse tradities schilderen het kruis zonder het corpus uit, interpreteer dit formulier als een aanduiding van geloof in de opstanding in plaats van als het interval tussen de dood en de opstanding van Jezus.

Het kruis wordt niet uitsluitend gebruikt als Christelijk symbool, maar werd ook vaak gebruikt voor het ontstaan van deze godsdienst.

Sorteer op
  • allebedrijvenonline
  • Webwinkel Wijzer
  • zoeken org

Nieuws & akties

Mis niks: meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2024 WEBWINKEL EXOTIEK | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel