tekstnazar.jpg

OF EVIL EYE 
OF BOZE OOG

Koop hier uw boze oog spulletjes!

EYE.gif

 Het ´boze oog´.
Fascinerend, romantisch... of toch angstaanjagend?

Het boze oog, evil eye, Nazar  (Turks Nazar Boncugu) is een verschijnsel uit het bijgeloof.

Het verwijst naar de macht toegeschreven aan bepaalde personen om schade of pech te veroorzaken, door op een afgunstige of kwaadwillige manier van kijken. 
Dit blauw oog is de tegenhanger van het van oorsprong Egyptisch, alziend Oog van Horus, het oorspronkelijke boze oog.
Men gelooft dat het blauwe oog alle slechte energie van het boze oog absorbeert en/of weerkaatst naar degene die je het ongeluk aan wou doen. Het beschermt je dus tegen het kwaad

Geloof in het boze oog, komt voor in tal van landen rondom het Middenlandse Zee. 

Bescherming tegen het boze oog

Men had in het verleden verschillende trucjes om het zogenaamde boze oog te ontwijken, zo ging men bijvoorbeeld verzen uit de Bijbel opzeggen, of bedacht men verschillende amuletten. Het boze oog is dan ook de naam die gebruikt wordt voor dit amulet dat het kwaad wegkijkt. Die naam is dus misleidend, omdat het niet het boze oog is, maar het boze oog zou wegkijken
De blauwe kleur van het oog is al sinds de vroegste tijd een kleur die zuivert.
De Turkse Nazar is ook per traditie donkerblauw, met een turquois blauwe ´oog´ erin, maar kralen en amuletten zijn er tegenwoordig in allerlei kleuren verkrijgbaar. 

bozeoogkraal.jpg

Ontstaan

Men vermoedt dat het geloof in het boze oog ontstaan is in het Soemerische rijk. Het geloof in het boze oog is erg sterk in het Midden-Oosten, Azië en Europa, vooral in het Middellandse Zeegebied. Veel schepen in dit laatste gebied worden op de boeg gesierd met een oog. Het geloof in het boze oog verspreidde zich ook naar Noord-Europa, vooral in Keltische gebied. De oude Romeinen kenden het boze oog ook al, onder de naam oculus malus.

Het boze oog komt voor in de islamitische wereld (Arabisch: ayin harsha, in Turkije ook wel bekend als nazar).  Een Turkse nazar bestaat uit concentrische cirkels (van binnen naar buiten: donkerblauw, wit, lichtblauw, donkerblauw). De steen kan als elk mogelijk sieraad gebruikt worden, zoals speld, halsketting en armband. Daarnaast wordt het ook vaak als amulet opgehangen aan muren.

Ook in de Joodse mythologie (ook wel bekend als ayin horeh in het Hebreeuws) is het boze oog terug te vinden.
 

Sieraden

Het boze oog is een populaire sieraad geworden. Glazen kralen waarin een oog verwerkt is, worden als geluksstenen gezien.
Ook is er een variant dat Hamsa of Hand van Fatima heet; (door Joden Hand van Miriam genoemd), waarin een oog verwerkt is in een sieraad in de vorm van een hand.

Een boze oog kraal, wordt ook wel eens een Eye of Fatima genoemd.

De combinatie tussen Hamsa hand en het boze oog symbool ziet men telkens terug.

hamsa2.jpg

Men gebruikt sieraden met Evil Eye kralen, zowel als decoratie als het gevoel dat er hierdoor een beschermende werking vanuit komt.
Boze oog voorwerpen worden in verschillende landen in het Middellandse Zeegebied in vele vormen als souvenir aangeboden, zoals armbandjes, kettinkjes, oorbellen, en boekenleggers.

hamsaevileye.jpg

Boze oog sieraden en celebs

De Evil Eye of boze oog is een modeverschijnsel geworden, met name in de VS, waar taaloze celebs te zien zijn, met een variant van boze oog sieraden, of zelfs tshirts

Kabbalah

In Israël, gebruikt men vaak een Hamsa in combinatie met een Kabbalah armband.
Dit is een armband in de vorm van een rode draad, die bescherming moet bieden tegen het boze oog.

In feite combineren zulke armbanden een driedubbele bescherming -

- een boze oog
- een hamsa
- een rode string armband 

Ook Kabbalah armbanden zijn als modeverschijnsel overgewaaid naar de VS, waar ze gebruikt worden door vele beroemdheden.

kabbalawithhamsa.jpg 

Zie ook de categorieën:

Hamsa

Kabbalah

  • allebedrijvenonline
  • Webwinkel Wijzer
  • zoeken org

Nieuws & akties

Mis niks: meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2024 WEBWINKEL EXOTIEK | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel