tekst bernadette.jpg

BERNADETTE SOUBIROUS VAN LOURDES

bernadette.jpg

Marie-Bernard alias Bernadette Soubirous van Lourdes is een Frans katholiek heilige. De visioenen van Bernadette vormden de aanleiding voor het ontstaan van Lourdes als bedevaartsoord.

In 1858, ze was toen veertien jaar oud, ging het arme Bernadette met haar zusje Toinette en een vriendin hout sprokkelen. Bernadette, die asmatisch was, kon de andere meisjes niet bijhouden. Toen ze haar kousen uittrok om een riviertje over te steken, hoorde ze aan de overkant boven de daar aanwezige  grot, een geruis als van de wind, maar zag de struiken en bomen niet bewegen. Ze zag vervolgens de verschijning van een in het wit geklede vrouw met een rozenkrans, die zich tijdens een latere verschijning - op 25 maart - voorstelde als Que soy era immaculada councepciou ("Ik ben de onbevlekte ontvangenis"). Paus Pius IX had reeds in het jaar 1854 het dogma afgekondigd van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, dat wil zeggen dat Maria vanaf haar conceptie geheel zonder zonde was. Bernadette, die een eenvoudig meisje was dat nauwelijks kon lezen, wist dit echter niet. Haar ouders, onderwijzers en priesters zouden later getuigen dat zij nog nooit over de onbevlekte ontvangenis had gehoord.

Bernadette noemde de dame aquero, wat in de streektaal die daar betekent. Dat jaar kreeg Bernadette nog zeventien maal een visioen, waarbij ze op aanwijzing van de verschijning een bron opende. Bernadette vertelde dat de in het wit geklede vrouw haar vroeg bij de grot een kerk te bouwen en processies te houden naar die plaats waarbij men de rozenkrans moest bidden.

Lourdes is sinds die tijd een van de belangrijkste bedevaartsoorden ter wereld geworden.
Beelden van Maria die de Lourdes verschijning moeten voorstellen, hebben meestal gevouwen, biddende handen, een rozenkrans en witte kleren.

Sorteer op
  • allebedrijvenonline
  • Webwinkel Wijzer
  • zoeken org

Nieuws & akties

Mis niks: meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2024 WEBWINKEL EXOTIEK | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel