tekstchakra.jpgchakratree.jpg

CHAKRA

Chakra is een term uit de traditionele Indiase geneeskunde voor plaatsen in het veronderstelde etherisch dubbel of energielichaam van de mens die binnen die traditie van belang worden geacht voor hun levenskracht. Chakra (Sanskriet cakram) betekent cirkel of wiel

dunzwartlijnlangdun.jpg

De zeven chakra`s

De meeste tradities hanteren de volgende zeven chakra`s, van onder naar boven (waarbij in new age en veel yogascholen over de afzonderlijke chakra`s een aantal beweringen worden gedaan):

Eerste chakra

Muladhara (मूलाधार, Mūlādhāra) betekent wortel en dit  wordt gesitueerd net onder het stuitbeen.

  • Muladharawortelchakra

De Muladhara zou het verband leggen tussen het lichaam, de aarde en de manier waarop je je in de wereld beweegt. Elk chakra heeft lichamelijke, emotionele en spirituele componenten.

Op lichamelijk gebied hoort het eerste chakra bij problemen met onderrug, dikke darm, botten, heupen en billen. Al deze delen horen bij het onderste deel van het lichaam, waar ook het eerste chakra zich bevindt. Dit zijn veelal de massieve delen die ondersteuning en de basis bieden, zoals het bekken.

Tweede chakra

Swadhisthana (स्वाधिष्ठान, Svādhiṣṭhāna) betekent  en wordt gesitueerd ter hoogte van het heiligbeen. Hierdoor wordt het ook wel het  genoemd.

  • Swadhisthanazoetheidsacraal chakra

De Swadhisthana (heiligbeenchakra) wordt verbonden met de geslachtsklier, geslachtsorganen, heiligbeen, bekkengebied, baarmoeder, nieren, blaas, bloedsomloop en waterhuishouding.

Derde chakra

Manipura (मणिपूर, Maṇipūra) betekent  of  en wordt gesitueerd ter hoogte van de navel.

  • Manipuraschitterend juweelmet edelstenen gevuld

De Manipura (navelchakra) wordt gezien als de belangrijkste plek voor het opslaan van energie. Het wordt geassocieerd met de alvleesklier, maag, galblaas, lever, milt, dunne darm, buikholte en vegetatief zenuwstelstel. Dit chakra regelt de spijsvertering en heeft een grote invloed op de werking van het onderlichaam, de maag, lever en milt.

Vierde chakra

Anahata (अनाहत, Anāhata) betekent  of  en wordt gesitueerd ter hoogte van het hart.

  • Anahataongedeerdongeschonden

De Anahata (hartchakra) verbindt de onderste drie chakra`s van de instincten met de bovenste drie chakra`s van het hogere, menselijke bewustzijn.

Dit chakra regelt de werking van het hart, de longen en de ademhaling. Een stabiele bloedsomloop, een sterk hart, een gezond hartritme en een diepe, ontspannen ademhaling duiden erop dat het hartchakra in balans is.

Vijfde chakra

Vishuddha (विशुद्ध, Viśuddha), ook wel , wordt gesitueerd ter hoogte van de keel.

  • VishuddhaVishuddhi

De Vishuddha (keelchakra) vormt in het lichaam het klank- en spraakcentrum. Het vijfde chakra (ook wel keelchakra genoemd) verbindt het hartcentrum met het voorhoofdchakra en wordt beschouwd als de bemiddelaar tussen voelen en denken. Dit chakra stemt ze op elkaar af en zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ratio niet de overhand krijgt.

Zesde chakra

Ajna (आज्ञा, Ājñā) wordt gesitueerd op het voorhoofd en wordt ook wel het  genoemd.

  • Ajnaderde oogchakra

De Ajna (derde oogchakra) zorgt als geestelijk centrum voor oplettendheid en bewustzijn. Een belangrijk symbool voor het zesde chakra is Shakti Hakini, een androgyne godheid, die zowel het mannelijke als vrouwelijke aspect vertegenwoordigt (de dualiteit wordt overstegen).

Het Ajna-chakra (ook wel derde oog-chakra genoemd) verzorgt de verbinding met de geestelijke wereld en opent de poorten naar intuïtieve kennis en verwijst naar een werkelijkheid die tevoorschijn komt zodra het dualistisch waarnemen van de wereld overstegen wordt en de gedachten tot rust komen. Omdat het voorhoofdchakra de werking van alle endocriene klieren beïnvloedt, is het essentieel voor de gezondheid.

Zevende chakra

Sahasrara (सहस्रार, Sahasrāra)

  • Sahasrara wordt gesitueerd boven het hoofd.

De Sahasrara (kruinchakra) hangt samen met spiritualiteit en verlichting. Dit zevende chakra heeft te maken met het streven naar hogere bewustzijnstoestanden. Een geopend zevende chakra veroorzaakt een gevoel van diepe vrede en harmonie, voorbij de dualiteit. Dit leidt tot ervaringen van totaal geluk en brengt de verbinding tot stand met een werkelijkheid die voorbij het denken ligt. De energie van dit chakra kan er toe leiden dat men de Mahatma, `de grote ziel`, bereikt.

dunzwartlijnlangdun.jpg

De 7 kleuren van de chakra´s zijn vaak terug te vinden in New Age sieraden, edelstenen en karsen en in de kunst.

Sorteer op
  • allebedrijvenonline
  • Webwinkel Wijzer
  • zoeken org

Nieuws & akties

Mis niks: meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2024 WEBWINKEL EXOTIEK | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel