edgar allan tekst 2.jpg

edgar allan poe foto.jpg

EDGAR ALLAN POE

Edgar Allan Poe - geboren Boston (Massachusetts) - 1809 - 1849, 19 januari 1809 – was een Amerikaans schrijver en dichter. Hij werkte ook als literair criticus en redacteur en was een van de eerste Amerikaanse schrijvers die van de pen probeerde te leven, waardoor hij een moeilijk leven leidde.

Edgar Poe was de zoon van reizende acteurs, Eliza Poe en David Poe, Jr., die beiden overleden voor hij drie jaar oud was. Poe werd in huis genomen door John Allan, een succesvol zakenman uit Richmond, Virginia. Hij werd niet officieel geadopteerd en nam Allan als zijn tweede voornaam.

Van 1815 tot 1820 werd hij (gedeeltelijk) opgeleid in Engeland. In 1826 schreef hij zich in aan de Universiteit van Virginia, maar bleef daar slechts een jaar. Hij begon te drinken, te gokken, kon zijn vele schulden niet meer betalen en werd weggestuurd. In 1827 liep Poe weg bij de Allans en ging hij naar de officiersopleiding in West Point. Later werd hij ontslagen wegens opzettelijk plichtverzuim.

Hij trok in bij respectievelijk zijn grootmoeder langs vaderskant, zijn tante, Mrs Maria Clemm, en zijn nichtje, Virginia Clemm, in Baltimore, Maryland. In 1836 trouwde hij met Virginia, die op dat moment 13 jaar oud was. 

Ondanks haar jeugdige leeftijd, was het huwelijk gelukkig en Poe was ook erg ontdaan, toen Virginia op 24 jarige leeftijd aan TBC overleed. Zijn verdriet, alsmede zijn oplopende drank en drugsgebruik, vormde een basis voor het naargestige toon van zijn later werk.

192px-VirginiaPoe.jpg
Virginia Clemm

Poe's bijzondere en vaak nachtmerrieachtige werk in het genre van de Gothic novel was van grote invloed op horror- en fantasy-genres. Hij wordt ook gezien als de grondlegger van het detectivegenre met zijn drie verhalen over Auguste Dupin. Deze hadden een grote invloed op veel mysterieschrijvers na hem, onder meer Arthur Conan Doyle (met name The Hound of the Baskervilles).

Zijn meest bekende werkstukken zijn:

The Raven
Lenore
A dream
The fall of the House of Usher
The Pit and the Pendulum

THE RAVEN

gothic meisje met raaf the raven edgar allan poe.jpg

Met name zijn gedicht The Raven (De Raaf) heeft voor internationale bekendheid gezorgd.
Het gaat over een fantasie van een raaf, dat boven zijn slaapkamerdeur blijft zitten. 

Link naar teksten van al Poe's gedichten

Zie ook

RAVEN

Sorteer op
  • allebedrijvenonline
  • Webwinkel Wijzer
  • zoeken org

Nieuws & akties

Mis niks: meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2024 WEBWINKEL EXOTIEK | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel