tekst libertas.jpg

ROMEINSE GODIN VAN DE VRIJHEID

libertas romeinse goddin van de vrijheid beeld statue of liberty new york.jpg

Libertas is het Latijnse woord voor vrijheid. In de Romeinse godenwereld is Libertas de goddelijke personificatie van de vrijheid. Deze Romeinse godin had een tempel op een van de heuvels van Rome, de Aventijnse heuvel. Libertas is de beschermster van individuen en van de Romeinse staat. Ze wordt afgebeeld met een muts van vilt, een pileus. Zo’n pileus werd vroeger gedragen door vrijgelaten slaven. Naast de muts draagt ze ook een laurierkrans en een lans.

Moderne symboliek

Libertas heeft, net als andere Romeinse goden, gediend als inspiratie voor moderne symboliek. De bekendste moderne verschijningen van Libertas zijn wellicht het Vrijheidsbeeld (Statue of Liberty) op Liberty Island in de Verenigde Staten of de Franse Marianne. Volgens de National Park Service is het Romeinse gewaad van het beeld de belangrijkste verwijzing naar de godin Libertas.

Vrijheidsbeeld New York

Het Vrijheidsbeeld (Engels: Statue of Liberty) is een gigantisch standbeeld in de New York Bay. Het beeld staat symbool voor de vrijheid, een van de kernwaarden van de Verenigde Staten, en geldt bovendien als een teken van verwelkoming van iedereen: terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten.

  • allebedrijvenonline
  • Webwinkel Wijzer
  • zoeken org

Nieuws & akties

Mis niks: meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2024 WEBWINKEL EXOTIEK | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel