magere hein grim reaper in kerkhof met gothic fee bij zondsondergang.jpg

Rechter kant van plaatje afkomstig van schilderij 'The Grim Reaper' gemaakt door Travancore - Bron Wikimedia commontekstschedelsenskeletten.jpgMAGERE HEIN AKA GRIM REAPER

Magere Hein, De Man met de zeisPietje de Dood, of Heintje de Dood (Engels - 'Grim Reaper') is een mythische personificatie van de dood.

Hij wordt hij afgebeeld als een (levend) geraamte met een zeis en vaak ook een zandloper in zijn hand. Meestal draagt hij een mantel met een kap over het hoofd. De zeis symboliseert het feit dat de dood iedereen treft: een zeis maait alle korenhalmen om. De zandloper staat symbool voor de voortsnellende tijd.

Magere Hein staat ook wel eens symbool voor de (alles verslindende) tijd. Meestal wordt de tijd echter voorgesteld als Vadertje Tijd, een oude man met een zandloper en een zeis.
Het afbeelden met een kaartenspel is ook populair. Het idee daarachter, is dat iedereen, hoe hij in het leven zijn kaarten ook speelt, het spel tegen 'Hein' uiteindelijk verliest.

Er zijn veel posters in omloop, met de leuze:

GAME OVER
YOU LOSE

Er zijn verschillende versies van dit figuur. Soms heeft hij bijvoorbeeld vleugels.
Soms wordt hij ook op een andere manier weergegeven, zoals een Engel des Doods.
In deze schilderij 'The Grave Digger' door Carlosa Schwabe, zie we een verschijning in de vorm van een vrouwelijke, Gothic engel, die rond hangt in de beurt van een pas overledene.

death and the gravedigger Carlosa Schwabe.jpg

CHARON

Mogelijk is het idee van Magere Hein ook afgeleid van Charon.
Hij was de Griekse God die overledenen in zijn veerboot, over de rivier Styx zou varen, samen met zijn monstreuze, driekoppige hond Cerebus, naar Hades aan de overkant. 
Men gingen destijds een munt in de mond van overledenen plaatsen, om Charon te betalen en zo een veilige vaart naar de overkant te verzekeren. 

tenor.gif

LEES HIER MEER OVER MAGERE HEIN

Sorteer op
  • allebedrijvenonline
  • Webwinkel Wijzer
  • zoeken org

Nieuws & akties

Mis niks: meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2024 WEBWINKEL EXOTIEK | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel