day of the dead 6.jpg

TEKST DAY OF THE DEAD RED.jpg

DAY OF THE DEAD - DÍA DE MUERTOS - DAG VAN DE DODEN

De Dag van de Doden (Spaans: Día de Muertos) is een Mexicaanse feest- en herdenkingsdag. Deze traditie vindt elk jaar plaats op 1 en 2 november, dus op Allerheiligen en Allerzielen. In mindere mate wordt de Dag van de Doden ook in de rest van Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en de Filipijnen gevierd.

De Dag van de Doden komt op buitenstaanders vaak vreemd en luguber over.

Men gelooft dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november. Gedurende het hele jaar bereidt men zich voor op het festival, men verzamelt goederen die men aan de doden zal offeren.

In de periode rond de dag van de doden maakt men graven van dierbaren schoon en versiert deze. Sommige families bouwen bovendien altaren in hun huis. Men bezoekt de graven van dierbaren en offert er voedsel en drank. Na afloop eet en drinkt men het vaak zelf op, omdat men gelooft dat de zielen van de doden de ziel van het voedsel tot zich hebben genomen. Men gaat er dan ook van uit dat het voedsel geen voedingswaarde meer heeft.

HERKOMST

mexicaans-indiaans-meisje-in-dia-de-muertos-kleren.jpg

De Dag van de Doden vindt zijn oorsprong in de tradities van de Meso-Amerikaanse indianenvolkeren. Voor onder anderen de Azteken, Maya en Purépecha was het gebruikelijk devoorouders en dus de doden te vereren (zie voorouderverering). Men bewaarde schedels en stelde deze tijdens rituelen tentoon om dood en wedergeboorte te symboliseren. Deze dag werd gevierd in de negende maand van de Azteekse kalender, begin augustus en duurde de rest van de maand. De festiviteiten waren gewijd aan de godin Mictecacihuatl, de 'dame van de doden'.

dia-de-muertos-vrouw-met-schmink-en-rozenkrans.jpg

Na de komst van de Spanjaarden werd de viering van de Dag van de Doden verplaatst naar Allerheiligen en Allerzielen en geassimileerd door het Christendom.

CALAVERA'S - SUGAR SKULLS - SUIKEREN DOODSKOPPEN

sugar-skulls.jpg

Sommigen schrijven calaveras, korte gedichten waarin de spot wordt gedreven met grafschriften van vrienden. Sommige kranten publiceren calavera's van beroemdheden, met karikaturen van skeletten. Schedels zijn een veelvoorkomend symbool op deze dag.

Velen schminken zich op een kleurrijke manier op deze dagen, om feest te vieren. Het gezicht wordt opgemaakt in de vorm van een clownesk doodskop.

Ook worden er veel snoepen in de vorm van een versierde doodskop verkocht.
Hierdoor hebben dit soort doodskoppen de Engelse naam gekregen van 'sugar skulls', of tewel suikeren doodskoppen

LINK MET HALLOWEEN

De Día de Muertos valt op Samhain of Halloween, nadat dit in datum verplaatst werd door de Europese Spanjarden. 
Dit is een Keltisch Europese feest, met ongeveer dezelfde betekenis: het terugkomen van de doden op aarde.

LEES MEER OVER DÍA DE MUERTOS
LEES MEER OVER SANTA MUERTE EN SAN LOS MUERTOS
LEES MEER OVER HALLOWEEN

Sorteer op
  • allebedrijvenonline
  • Webwinkel Wijzer
  • zoeken org

Nieuws & akties

Mis niks: meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2024 WEBWINKEL EXOTIEK | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel