zombies 3.jpg
ZOMBIES

Wat is een Zombie?

Een zombie is een mythisch horrorwezen.
Het is een lichaam teruggebracht uit de dood door magische krachten.

Definitie

Een zombie is een ondood lichaam, dat op een of andere manier weer opgestaan is uit de dood. De manier waarop dit gebeurt kan sterk verschillen. Vaak is een bovennatuurlijke macht zoals voodoo of magie er de oorzaak van, maar in recente populaire cultuur kan ook een mislukt wetenschappelijk experiment of een virus een lijk in een zombie veranderen. Het uiterlijk van de zombie is veelal dat van een rottend lijk of beschadigd lichaam.

Caraïbische folklore

De zombie vindt zijn oorsprong in Afrikaanse en Caraïbische folklore. In deze opvatting is de zombie een slaaf die na zijn dood moet doorwerken voor zijn meester, degene die hem uit de dood heeft doen herrijzen. Dez zombies houden meer van hun menselijkheid dan in de latere versies en lijken slechts afwezige of ontzielde mensen te zijn.

De zombie in de voodootraditie maakt een afwezige indruk op andere mensen. Ze reageren niet op hun eigen namen, antwoorden niet op vragen, tonen geen emoties en bewegen langzaam. De zombie is betoverd en gehoorzaamt slechts nog zijn meester. Zijn meester is vrijwel de enige die met de zombie kan communiceren door hem opdrachten te geven. De zombie is te herkennen aan zijn magere uiterlijk (iets wat vaak aan zijn ondode status wordt gekoppeld) en zijn ontzielde blik, bijvoorbeeld witte ogen.

Onderstaande tekening van Jean-noël Lafargue uit Haïti, laat een beeld van een Carabische zombie zien.

347px-Zombie_haiti_ill_artlibre_jnl.png

Literatuur

In de populaire cultuur wordt de zombie gerekend tot de ondoden zoals vampiers. 
George A. Romero wordt algemeen beschouwd als de uitvinder van de 'moderne' zombie zoals die hedendaags te zien is in speelfilms, boeken en stripboeken. 

Mary Shelleys Frankenstein is een voorafschaduwing van een groot aantal 20e-eeuwse ideeën over zombies, maar is toch geen echte 'zombieroman'.
Op wraak beluste zombies waren wel prominent aanwezig in de EC Comics uit de vroege jaren 1950. George A. Romero noemt zelf Tales from the Crypt als belangrijke invloed.
Er zijn ook taalloze films gemaakt over zowel zombies in het algemeen als Frankenstein in het bijzonder.
Hieronder laat een poster van zo een film zien.


321px-Frankenstein_poster_1931.jpg

Moderne versies

De 'moderne' of 'fictieve' zombie, zoals deze in mediaproducten voorkomt, wordt meestal beschouwd als een ziek agressief dierlijk wezen of een besmet persoon. Een virus dat een psychose veroorzaakt in de hersenen zorgt ervoor dat de besmette persoon geen controle meer heeft over zijn of haar lichaam. 

Vaak worden ze, net als vampieren, als dode wezens die uit hun graf kruipen gezien.
Deze versie wordt bijvoorbeeld door Michael Jackson gebruikt, in zijn beroemde film clip Thriller

Verschijning

Zombies zijn tegenwoordig meestal als een lububere horrorverschijning gepresenteerd, van een gehavend lijk, wat noch dood noch levend is.
Dit is in tegenstelling tot de vampier, die dikwijls een ethisch aantrekkelijke uiterlijk heeft.

tenor.gif

Zie ook VAMPIEREN

LEES HIER VEEL MEER OVER ZOMBIES

 

Sorteer op
  • allebedrijvenonline
  • Webwinkel Wijzer
  • zoeken org

Nieuws & akties

Mis niks: meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2024 WEBWINKEL EXOTIEK | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel