tekst%20halloween%202.jpg

HALLOWEEN - SAMHAIN - KELTISCHE / PAGAN FEEST VAN DE DODEN

SPOKEN, GRIEZELS, HEKSEN, WICCA, VAMPIEREN, DOODSKOPPEN EN ALLES WAT MET HEKSERIJ, HORROR EN DE OCCULT TE MAKEN HEEFT

2%20gothic.jpg2%20keltisch.jpg2%20wicca%202.jpg2%20doodskoppen.jpg2%20licht.jpg9%20lantarens.jpg6%20paranormaal.jpg8%20punk.jpghalloween plaatje dia de muertos.jpghalloween plaatje doodskisten.jpghalloween plaatje kelken.jpghalloween plaatje magere hein.jpghalloween plaatje ouija.jpghalloween plaatje paranormaal.jpghalloween plaatje raven.jpghalloween plaatje sieraden.jpghalloween plaatje vampieren.jpghalloween plaatje vleermuizen.jpghalloween plaatje zombies.jpghalloween plaatje pentagram textiel.jpg

INFORMATIE

Halloween of Samhain had zijn begin in een oude, voorchristelijke Keltische feest van de doden. De Keltische volkeren, die eens in heel Europa werden gevonden, het jaar gedeeld door vier belangrijke feestdagen. Volgens hun kalender, het jaar begon op een dag die overeenkomt met 1 november op onze huidige kalender. De datum markeerde het begin van de winter. Aangezien zij herdersvolk, was een tijd waarin runderen en schapen moest worden verplaatst om dichter weilanden en alle dieren moesten worden bewerkstelligd ten wintermaanden. Gewassen werden geoogst en opgeslagen. De datum gemarkeerd zowel een einde en een begin in een eeuwige cyclus.

SAMHAIN

Het festival waargenomen op dit moment werd Samhain (uitgesproken Sah-Ween) genoemd. Het was de grootste en belangrijkste feestdag van het Keltische jaar. De Kelten geloofden dat op het moment van Samhain, meer dan enig ander moment van het jaar, de geesten van de doden waren in staat om zich te mengen met de levenden, want op Samhain de zielen van hen, die in de loop van het jaar was overleden reisden naar de andere wereld .

WAT IS HALLOWEEN?

Halloween is een feestdag die vooral in in de Engelstalige landen gevierd wordt.

De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve, (Allerheiligenavond), deavond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain, het Ierse woord voor de maand november).Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.

Halloween laat vaak een combinatie zien, tussen de thema's van de terugkomst van de doden, de natuurreligies wicca en hekserij en het binnen krijgen van de oogst. Een populaire decoratie, is dat van een uitgeholde pompoen met een licht er in. 

happy halloween plaatje met pompoen kerkhof vleermuizen.jpg

HALLOWEEN EN HEKSERIJ

Het jaarfeest Samhain geeft het einde van de zomer aan en daarmee natuurlijk ook het begin van de winter. Het is een van de twee zogenaamde ‘vuurfeesten’ of ‘spirit-nights’, het andere is Beltane.
Het feest wordt gevierd op 31 oktober, hoewel er ook tradities zijn die dit op 1 november doen. Over het algemeen viert men het dan ook in het licht van de maan, in de nacht van 31 oktober op 1 november.

Het jaarwiel dat wordt gevierd door de (Moderne) Heks bevat acht jaarfeesten. 
Samhain is een van de belangrijkste. 

407px-Wheel_of_the_Year.JPG

SCHILDERIJ - HET PENTAGRAM SAMEN MET HET JAARWIEL - Bron Wikipedia

DAY OF THE DEAD - DÍA DE MUERTOS

Halloween / Samhain valt ook op dezelfde dag als de Mexicaans Day of the Dead, waarbij ze geloven dat de zielen van overledenen terugkomen op aarde. 
Mensen schminken hun gezichten vaak als doodskoppen en er zijn suiker doodskoppen aka Sugar Skulls in felle kleuren verkocht.

day%20of%20the%20dead%206.jpg

Zie ook:

WICCA
DÍA DE MUERTOS

  • allebedrijvenonline
  • Webwinkel Wijzer
  • zoeken org

Nieuws & akties

Mis niks: meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2024 WEBWINKEL EXOTIEK | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel